Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΥΠΕΣ: Τέλος στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας στους ΟΤΑ

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να καταργήσει το νόμο που έφερε την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας στους δήμους επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων (ΠΟΕ-ΟΤΑ).
Οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έθεσαν στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μία σειρά αιτημάτων.
Ανάμεσα σε άλλα, οι εργαζόμενοι ζήτησαν την παρέμβαση του Υπουργείου στο κύμα, όπως ανέφεραν, ιδιωτικοποιήσεων στον
τομέα καθαριότητας ορισμένων δήμων, την κατάργηση του άρθρου 61 του Ν 3979 για την καθαριότητα, την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων στους δήμους όπως και να συνοδευτεί η μείωση των ωρών υπηρεσίας του παιδαγωγικού προσωπικού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με ανάλογες προσλήψεις.
Ο Γ.Γ του ΥΠΕΣΔΑ, κ. Κώστας Πουλάκης άκουσε τα αιτήματα των εργαζομένων στους δήμους διευκρινίζοντας ότι οι πόρτες του Υπουργείου είναι πάντα ανοικτές, γεγονός που γίνεται εμφανές από την πέμπτη συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αφότου ανέλαβε η νέα κυβέρνηση.
Τη θέση της κυβέρνησης κατά της ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών στο σύνολό τους και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της καθαριότητας διατύπωσε ο Κώστας Πουλάκης αναφερόμενος στο άρθρο 61 του ν. 3979/2011 για την καθαριότητα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ήδη παρουσιάστηκε ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα, στο πλαίσιο του οποίου επιδιώκεται σταδιακά, ο μετασχηματισμός του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθήθηκε τα τελευταία χρόνια, με έμφαση στη δημόσια διαχείρισή τους, αντί της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των ΣΔΙΤ.
Επίσης ως πρώτη άμεση κίνηση που δείχνει την κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι το άρθρο 49 του πρόσφατα ψηφισθέντος ν. 4325/2015  που έδωσε τη δυνατότητα παράτασης των ατομικών συμβάσεων εργασίας, όλων των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ ως το τέλος του 2015. Επίσης με στόχο να μην προκύψει κενό στην αποκομιδή των απορριμμάτων θα αντιμετωπιστεί σταδιακά και το θέμα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας συνεπώς και της κατάργησης του άρθρου 61 του ν. 3979/2011.
Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει σημειωθεί ο Γ.Γ του ΥΠΕΣΔΑ, κ. Κ. Πουλάκης θύμισε ότι έχει ήδη ψηφιστεί ο ν. 4325/2015 (ν. Κατρούγκαλου) ο οποίος επαναφέρει το τεκμήριο αθωότητας στο πειθαρχικό δίκαιο, καταργεί την πολιτική επιστράτευση καθώς και τη διαδικασία επανελέγχου των συμβάσεων εργασίας, που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου και επίσης επαναφέρει όσους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν κατ’ εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.
Ειδικά για την Αυτοδιοίκηση το ΥΠΕΣΔΑ κατέθεσε ήδη νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση του "Παρατηρητηρίου" και τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, με στόχο τη στήριξη των δήμων και όχι το κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ.
Επιπλέον περιλαμβάνει την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ.
"Ξέρουμε ότι δεν επιλύουμε το σύνολο των αιτημάτων, προσπαθούμε όμως να προωθήσουμε λύσεις σε όσα ζητήματα είναι πιο ώριμα ή πιο πιεστικά" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Πουλάκης καταλήγοντας ότι το Υπουργείο είναι ανοικτό σε περαιτέρω διάλογο στο πλαίσιο και της διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου. Εφόσον κατατεθούν και άλλα αιτήματα από την ΠΟΕ-ΟΤΑ ή άλλους φορείς θα συζητηθούν και πιθανόν να ενταχθούν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα πάει στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου